(2011-12-07, 22:52)oni napisał(a): Czy ktoś orientuje się dlaczego na fakturach z ZEC znajduje się poz. 'opłata zmienna na potrzebę ogrzewania części wspólnych'? Ta pozycja pojawia się na fakturach od sierpnia. Sądziłem, że ZEC obciąża mnie indywidualnie a Pumaz za nieruchomość wspólną. Tymczasem na rozliczeniu od Pumazu jest poz. 'centralne ogrzewanie koszty stałe'. To jakby zdublowanie. A co przepraszam ogrzewamy za ponad 100 tys.? Budkę ochroniarzy? Nigdzie nie zauważyłem grzejników na nieruchomości wspólnej. Na poziomie -2 i owszem, ale przecież nie ponosimy za to kosztów, bo deweloper oszusza to w ramach gwarancji. Garaże i klatki nie są ogrzewane, podwórko też nie.
(2011-12-07, 23:13)Lukaszasw27 napisał(a): Cześc, pisałem już o tym w tym wątku, jest tam odpowiedź,http://om.wroclaw.pl/podwyzki-za-ogrzewanie-t-95.html ale też wkurza mnie to ze nie dość że na rachunku za ciepło 3/4 to jakieś stałe opłaty i w dodatku za co ta kupa kasy na koszty stałe wpłacane do pumazu? Może ktoś coś wie na ten temat? Nawet jeśli ponosimy koszty za ogrzewanie na -2 a tak pewnie jest to i tak dziwnie to wygląda. Może elektrociepłownia sobie taki haracz narzuciła na nasze osiedle.
Te grzejniki na -2 są na prąd i raczej wliczałyby się do kosztów za energię elektryczną. O ile byłyby włączone... a nie są.
Koszty za ogrzewanie części wspólnych, to poza grzejnikami na klatce schodowej, straty na cieple w pionie. Rozliczenie kończy się na maju 2011, więc nie ma zdublowanych kosztów. A zaliczki wpłacone na ogrzewanie części wspólnych od czasu kiedy są one doliczane przez ZEC - zarządca zwróci. Taki ma obowiązek.
rachwal do zarządu!!!111