![]() |
Problem z ogrzewaniem - Wersja do druku +- Forum Osiedle Mieszczańskie (https://om.wroclaw.pl) +-- Dział: Osiedle Mieszczańskie (https://om.wroclaw.pl/forum-osiedle-mieszczanskie.html) +--- Dział: Sprawy osiedlowe (https://om.wroclaw.pl/forum-sprawy-osiedlowe.html) +--- Wątek: Problem z ogrzewaniem (/watek-problem-z-ogrzewaniem.html) |
Problem z ogrzewaniem - Bartek - 2011-11-05 Mam problem z ogrzewaniem. Próbowałem nagrać tylko łazienkę i niestety nie udało mi się. Ustawiłem temp. na 28' i odkręciłem grzejnik w danym pomieszczeniu. Nagrzewa się do temp. zadanej, każde pomieszczenie osobno, oprócz łazienki ![]() Grzejniki na pewno są odpowietrzone. Może ktoś pomoże?? RE: Problem z ogrzewaniem - grzedzik - 2011-11-06 A umiesciles to biale urzadzonko z zadana temperatura w lazience? ![]() RE: Problem z ogrzewaniem - marekxc - 2011-11-07 U mnie wyglada na podobny problem, wszedzie grzeje a w łazience kaloryfer conajwyzej letni. Wlasnie wczoraj odpowietrzalem ale jest ok, to nie bylo to... Pzdr Marek RE: Problem z ogrzewaniem - Galileo - 2011-11-09 Wszystkie grzejniki powinny być skręcone na 2, a łazienka odkręcona na 6. Jeśli chcemy mieć temp. na 28 to sterownik powinien znajdować się w łazience. Poza grzejnikiem w łazience pozostałe nie powinny grzać (ewentualnie mogą być lekko ciepłe... sprawdzę u siebie przy najbliższej okazji). RE: Problem z ogrzewaniem - kuman - 2011-11-13 Witam, Mam pytanie czy ktoś może mi wytłumaczyć jak mam uruchomić ogrzewanie w mieszkaniu. Dzisiaj ustawiłem grzejnik na 6 i nic nie grzeje. Nie za bardzo rozumie jak działa to małe białe urządzenie, czy tylko nim ustalam temperaturę ? w takim razie po co przy grzejnikach pokrętła ? RE: Problem z ogrzewaniem - Galileo - 2011-11-13 Jak to działa... W węzełku cieplnym na klatce mamy: - wymiennik ciepła - pompę - dwa elektrozawory - odbiornik radiowy regulatora temperatury Wymiennik ciepła służy do ogrzewania ciepłej wody "użytkowej" jak ją nazywają w instrukcji. Z jednej strony mamy zimną wodę z instalacji wodnej z drugiej gorącą wodę z pionu grzewczego. Odkręcenie kranu z ciepłą wodą powoduje zadziałanie reglera (3-w instrukcji logotermy) co powoduje otwarcie zaworu po stronie gorącej wody z pionu grzewczego, dzięki temu przepływając przez wymiennik podgrzewa nam ona zimną wodę i po chwili z kranu leci ciepła woda. Regler jest zaworem priorytetowym, co oznacza, że po odkręceniu kranu z ciepłą wodą całe ciepło z pionu grzewczego jest przeznaczane na jej ogrzanie. Jeżeli rzadko korzystamy z ciepłej wody, to ta jej część, która zostaje w rurach wychładza się i dlatego musimy czekać, aż zleci zimna woda, zanim pojawi się ciepła. Aby wyeliminować tą niedogodność wprowadzono dodatkowy obieg tzw. przygotowania ciepłej wody użytkowej. Działa on podobnie do ogrzewania ciepłej wody z opisu powyżej, są jednak drobne różnice. Po pierwsze gdy odkręcamy kran z ciepłą wodą, to mamy zapewniony jej przepływ, a gdy chcemy podgrzać tą wodę, która pozostaje w rurach, zanim odkręcimy kran to takiego przepływu wody nie mamy. Do wymuszenia przepływu wody służy zamontowana pompa w węzełku. Mamy już obieg wody do podgrzania, pozostaje nam jedynie zapewnić przepływ gorącej wody z pionu grzewczego. Odpowiada za to górny elektrozawór na węzełku. Jego otwarcie powoduje przepływ gorącej wody z pionu, która przez wymiennik ogrzewa ciepłą wodę w rurach. Zostaje nam centralne ogrzewanie. Grzejniki w mieszkaniu zasilane są bezpośrednio z pionu grzewczego. Za to, czy one grzeją czy nie odpowiada dolny (położony nieco z prawej strony) elektrozawór w węzełku cieplnym. Elektrozawory mają tylko dwa stany otwarty, albo zamknięty, co oznacza, że w węźle cieplnym nie można regulować temperatury. Regulację temperatury zapewniają wyłącznie termostaty na grzejnikach. Termostat przepuszcza do grzejnika gorącą wodę z pionu w ilości zależnej od temperatury jaka obecnie panuje w pokoju. Regulator natomiast włącza lub wyłącza przepływ wody z pionu dla całego mieszkania (dla wszystkich grzejników). Elektrozawory sterowane są przez odbiornik radiowy regulatora temperatury i albo puszczają ciepło na grzejniki w mieszkaniu, albo zapewniają przygotowanie ciepłej wody użytkowej, albo to i to jednocześnie, albo są zamknięte i wtedy gorąca woda z pionu grzewczego nie przepływa przez nasz licznik ciepła i mieszkanie. Regulator temperatury. Zakładając, że prawidłowo przypisaliśmy kanały do odbiornika, zgodnie z instrukcją obsługi regulatora, wszystko powinno działać bez problemu. Ogólnie rzecz ujmując, regulator ma jak gdyby dwa tryby pracy, dzienny i nocny. Dla obu trybów możemy ustawić temperaturę, którą chcemy utrzymać w mieszkaniu (dokładniej mówiąc w miejscu, gdzie znajduje się sterownik). Tryb pracy możemy dowolnie przypisać do godziny, a regulator zapewni nam utrzymanie w mieszkaniu ustawionej temperatury. Przygotowanie ciepłej wody użytkowej może zostać tylko włączone lub wyłączone o określonej godzinie zaprogramowanej na regulatorze. Myślę, że instrukcja regulatora w przeciwieństwie do instrukcji logotermy jest na tyle przejrzysta, że nie będę zagłębiał się w szczegóły... RE: Problem z ogrzewaniem - omf - 2012-11-20 czy w ostatnim czasie też macie problem z ciepłą wodą w kranie? u mnie mimo ustawienia obiegu ciepłej wody praktycznie za każdym razem musze spuscić sporo wody zanim zacznie leciec ciepła...wczesniej nie bylo problemu...ktoś ma pomysł co moze być przyczyną? RE: Problem z ogrzewaniem - Glueckspilz - 2012-11-20 (2012-11-20, 22:05)omf napisał(a): czy w ostatnim czasie też macie problem z ciepłą wodą w kranie? u mnie mimo ustawienia obiegu ciepłej wody praktycznie za każdym razem musze spuscić sporo wody zanim zacznie leciec ciepła...wczesniej nie bylo problemu...ktoś ma pomysł co moze być przyczyną? U mnie zauważyłam podobny problem, nie zmieniałam ustawień na panelu do regulacji temperatury, a podobnie jak w Twoim przypadku od kilku dni chcąc skorzystać z ciepłej wody muszę najpierw spuścić znaczną ilość zimnej wody. RE: Problem z ogrzewaniem - rachwal - 2012-11-20 U mnie też rozregulowane, CWU jeszcze jako tako, ale grzejniki to kpina. Oczekuję serwisanta... mam nadzieję, że ruszy 4 litery do końca tygodnia... RE: Problem z ogrzewaniem - Konrad - 2012-11-20 (2012-11-20, 22:05)omf napisał(a): u mnie mimo ustawienia obiegu ciepłej wody praktycznie za każdym razem musze spuscić sporo wody zanim zacznie leciec ciepła... U mnie podobnie. Problem najczęściej występuje rano. Kontaktowałem się mejlowo z p.Orawczak, ale brak odzewu. Czy nie macie problemu z mejlową formą kontaktu z zarządcą? Jakoś w moim przypadku ten kanał komunikacji chyba zawodzi ![]() RE: Problem z ogrzewaniem - pstanisz - 2012-11-21 (2012-11-20, 23:51)Konrad napisał(a): U mnie podobnie. Problem najczęściej występuje rano. Jeżeli o mnie chodzi to nie udało mi się NIGDY uzyskać odpowiedzi Administratora na maila. RE: Problem z ogrzewaniem - atomek - 2012-11-21 (2012-11-20, 23:51)Konrad napisał(a): U mnie podobnie. Problem najczęściej występuje rano. Z jednej strony pani Orawczak miała ostatnio urlop spowodowany tzw. sprawami rodzinnymi, z drugiej - masz rację - mejlowo niestety niewiele uda się załatwić. Najbardziej niezawodny jest telefon. Czy była u Ciebie "TAH regulacja"? Jeśli tak to zadzwoń i spróbuj zgłosić reklamację niewłaściwiej kalibracji, bo u mnie wszystko działa. http://www.tah.wroc.pl/ RE: Problem z ogrzewaniem - bithoven - 2012-11-21 (2012-11-20, 22:05)omf napisał(a): czy w ostatnim czasie też macie problem z ciepłą wodą w kranie? u mnie mimo ustawienia obiegu ciepłej wody praktycznie za każdym razem musze spuscić sporo wody zanim zacznie leciec ciepła...wczesniej nie bylo problemu...ktoś ma pomysł co moze być przyczyną? No u mnie od jakichś 3 tyg. sytuacja wygląda podobnie. Raz woda jest o odpowiedniej temperaturze, a np. ok. godziny 20 lub w godzinach porannych jest po prostu letnia. Tylko nie jest to kwestia cyrkulacji, lecz samej c.w.u. Na wymienniku podgrzewa się do jakichś 45stC, a powinna zgodnie z Rozporządzeniem Ministra do min. 55stC. Moim zdaniem coś nie tak jest z wodą grzewczą zasilającą logotermę. Albo zmienili nam w jakiś magiczny sposób regulację wody grzewczej (ta co leci na logotermy) na pogodową bez utrzymywania temp. minimalnej albo jest ustawiony za mały przepływ na węźle głównym i w godzinach rozbiorowego szczytu nie mamy wymaganej z urzędu temperatury. :/ Polska...dziwny kraj ![]() RE: Problem z ogrzewaniem - Piotr_eS - 2012-11-21 Mam podobny proeblem, kaloryfery i ciepła woda to jakaś kpina... Byli u mnie panowie z TAH w zeszłym tyg. - 2 dni było ok., a w tej chwili znowu ogrzewanie żyje swoim życiem, niekoniecznie wg mojego życzenia. Ale do sedna sprawy. Próbowałem ponownie zgłosić to bezpośrednio do TAH, jednak pan przy telefonie mnie dosłownie spławił i kazał zgłaszać zarządcy. No a tu jak wiemy, pojawia się problem kontaktów mejlowych. Czy może jednak komuś udało się coś załątwić mejlem??? Jeśli tak, to w jakim czsie? ![]() No chyba, że rzeczywiście polecacie tylko tel. się kontaktować, choć z tym mam problem, bo wole mieć potwierdzenie, że zgłaszałem... ;/ Więc? RE: Problem z ogrzewaniem - omf - 2012-11-21 a gdzie dokładnie zgaszacie brak ciepłej wody (jakiś adres e-mail/tel)? nie ma to jak opłacać jakiś kosmiczny abonament w zasadzie za nic i nie mieć ciepłej wody....w dodatku skoro mieli juz kilka zgloszen to powinni zlecić ponowna kontrole a nie odsyłać do zarządcy. RE: Problem z ogrzewaniem - rachwal - 2012-11-22 Dzwoniłem dziś do TAH'u, jutro rano będzie serwisant na dzielni także może się ktoś jeszcze załapie... Z mailami do Pumazu to jest tak, że to komunikacja raczej jednostronna, bardzo rzadko można dostać odpowiedź. Sugeruję puścić maila, a na drugi dzień zadzwonić i się na niego powołać... Maile chyba czytane są raz dziennie około 7 rano, nigdy nie dostałem odpowiedzi o innej porze. RE: Problem z ogrzewaniem - atomek - 2012-11-22 Jeśli jest tak jak mówicie, to prawdopodobnie za niska jest moc zamówiona. Czy problemy występują tylko w bloku A? Bo to jest tak, że są dwa węzły ciepła, więc dwie regulacje. Ja mieszkam w B i na razie nie zauważyłem problemów o których piszecie. Co do pani Administrator - rachwal ma racje - mail + telefon. RE: Problem z ogrzewaniem - rachwal - 2012-11-22 Z CWU to nie do TAH, gadałem z serwisantem właśnie, podobno na jakimś węźle u nas zmniejszyli temperaturę bo ludzie się skarżyli że ciepła jest za ciepła... to teraz się skarżą że jest za zima ![]() ![]() RE: Problem z ogrzewaniem - bithoven - 2012-11-22 (2012-11-22, 11:41)rachwal napisał(a): Z CWU to nie do TAH, gadałem z serwisantem właśnie, podobno na jakimś węźle u nas zmniejszyli temperaturę bo ludzie się skarżyli że ciepła jest za ciepła... to teraz się skarżą że jest za zima Ja oczekuję na wylewce wody zgodnie z przepisami czyli 55-60 stC. Dziwią mnie ludzie, którzy twierdzą, że mają za wysoką temp. na wodzie - trzeba nauczyć się obsługiwać w końcu mieszacz przy baterii! Właśnei zadzwoniłem do P. Orawczak - podobno nikt jej nie zgłaszał problemu z ciepłą wodą?! Niestety musi to przejść przez TAH regulację, oni muszą stwierdzić, że to nie ich wina...i wtedy sprawa pójdzie dalej. Ps. "jarek" - nie mogę odpisać na Twoją PW w tej sprawie - masz chyba coś nie tak z ustawieniami profilu na forum. RE: Problem z ogrzewaniem - rachwal - 2012-11-22 No ja tylko przekazałem, co mi powiedział pan serwisant... |