2012-09-28, 20:59
Pytanie, kto może egzekwować niepoprawne parkowanie pojazdu przy wyjeździe z garażu? Zgłaszać to niewidomym stróżom, czy raczej Pani Orawczak? Bardzo irytuje mnie (delikatnie mówiąc) biały pojazd Opel Omega w wersji kombi dubai style czyli w kolorze białym, który nie dość, że przekroczył wytrasowaną linię, poza którą stawać się nie powinno, to jeszcze jego gabaryty (długość) sprawiają, że wyjeżdżając z garażu i włączając się do ruchu trzeba zataczać koło zahaczając o drugi pas ruchu.
Kodeks drogowy.
Art. 49. 2. Zabrania się postoju:
1. w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
2. w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu;
Nie wiem jak wam, ale wg mnie, te białe linie ograniczające strefę parkowania są za blisko. Samochód nie ma promienia skrętu 0,5m więc odległość krańcowa powinna być większa. Poza tym nikt nie egzekwuje tego naszego zakazu i ostrzeżenia odholowywania.
Kodeks drogowy.
Art. 49. 2. Zabrania się postoju:
1. w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
2. w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu;
Nie wiem jak wam, ale wg mnie, te białe linie ograniczające strefę parkowania są za blisko. Samochód nie ma promienia skrętu 0,5m więc odległość krańcowa powinna być większa. Poza tym nikt nie egzekwuje tego naszego zakazu i ostrzeżenia odholowywania.