2012-12-05, 22:07
(2012-12-05, 19:46)rachwal napisał(a): Twój przypadek miał pewnie związek z rozregulowaną logotermą, skro nawet grzejniki szwankowały, ja piszę o temperaturze wody na naszym głównym węźle. Ale skoro nikt nie narzeka, to pewnie ja miałem jedynie pecha...
Oczekiwanie na ciepłą wodę może być tylko i wyłącznie związane z pompą cyrkulacyjną oraz regulacją jej obrotów. Po prostu, jak cyrkulacja nie działa, to w rurach pomiędzy logotermą a baterią ciepła woda się schładza...np. przy odległości 10m musi spłynąć najpierw ok 2 litrów schłodzonej już wody.
Kiedy odkręcamy ciepłą wodę, to logoterma nie daje ciepła na grzejniki, tylko ogrzewa c.w.u. Powinno być to nieodczuwalne, bo grzejniki mają swoją bezwładność. A grzejniki nie grzały i nie było wystarczająco ciepłej ciepłej wody bo rozregulowany był węzeł... Powinni go regulować 2 razy w roku...a zostawione były ustawienia z okresu letniego, kiedy to budynek potrzebuje dużo mniejszej ilości mocy cieplnej.
Ekipa była 2 razy... po pierwszym razie niby zrobili, ale temperatura podskoczyła mi tylko o ok. 4 stC i nadal była letnia więc musieli przyjechać na następny dzień i bardziej zainteresować się regulacją. Teraz przy dużym rozbiorze wody ok. godziny 18 miałem temperaturę 53 stC. Nie jest to jeszcze zgodne z RM, ale chyba kiełbasek gotować nikt nie chce w wannie. Przynajmniej mi to już wystarcza na cele bytowe
Najlepsza metoda - termometr ze skalą minimum 60 stC, pomiar i mail do Pani Orawczak A później telefon i znowu mail...i powinno być po sprawie.